OLS 2018

Het Oud Limburgs Schuttersfeest 2018 gaat door op zondag 1 juli 2018.

Het OLS gaat van start met een grootse folkloristische optocht van alle deelnemende schutterijen. De optocht gaat van start op de Hoverhofweg, vervolgens over de Leustraat, de Bongertestraat, De Belder, Dikke Linde, de Honsdries, de Reystraat trekt, tot aan het eindpunt op de Lichtenberg. Op het plein aan De Belder is aan de linkerzijde de tribune voor genodigden en sponsoren gelegen.

Plattegrond met daarop de optochtroute in blauwe kleur

Na de optocht gaat het OLS verder op de feestweide, waar naast heel wat nevenwedstrijden (exercities, vendelzwaaien, solisten, …) ook de belangrijkste wedstrijd van de dag plaats vindt: de schietwedstrijd met als inzet ‘Den Um’.

Download hier alle info m.b.t. de wedstrijden:

Optochtwedstrijden
Terrein_per_Schutterij
Terrein_per_Wedstrijd

De feestweide

Op de feestweide kunnen de aanwezigen doorlopend genieten van de overbekende Limburgse ambiance in en rond de feesttent en de diverse drank- en eetstanden. In de feesttent zijn er voortdurend live muziek en DJ’s voorzien.

Protocol op zondag 1 juli 2018 te Raam

10.00   uur Ontvangst van de genodigden in de feesttent door het federatiebestuur, voorzitter van de stuurgroep, Burgemeester en Schepenen van de gemeente Kinrooi, dagelijks bestuur van schutterij Sint-Servatius Raam, Koningspaar en winnend zestal.
10.50 uur Welkomstwoord door Burgemeester Jo Brouns namens de Gemeente Kinrooi.
11.00 uur Vertrek met de genodigden naar de erepoort vanuit de feesttent,
11.20   uur Ontvangst van de genodigden bij de erepoort door de president en vicepresident van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie.
11.30   uur Ceremoniële opening op het paradeterrein. Parade-afname door de beide Gouverneurs, president en vicepresident
11.50 uur Ontvangst in de feesttent door het federatiebestuur.
12.00   uur Openingstoespraken in de feesttent

–        Ceremoniemeester is dhr. Mark Hoedemakers.

–        De Burgemeester van de Gemeente Kinrooi en tevens Voorzitter van de Vzw OLS 2018 dhr. Jo Brouns.
–        De Voorzitter van schutterij Sint-Servatius Raam dhr. René Vounckx
–        De President van de OLS-federatie dhr. Ger Koopmans.
–        De Gouverneur van Nederlands Limburg drs. Theo Bovens.
–        De Gouverneur van Belgisch Limburg dhr. Herman Reynders.
–        Openingsgebed door de Moderator van de OLS-federatie Zeereerwaarde heer drs. M. Heemels.
–        Aansluitend zal het St-Martinuskoor uit Kinrooi,  “Domine, salvos fac Reges nostros ” zingen.
–        Heildronk door dhr. Ger Koopmans, President van de OLS-federatie op Koning Willem-Alexander van Nederland en Koning Filip van België.
Na de ceremonie begeeft een geselecteerde groep naar de schietbomen voor de openingsschoten. De overige gasten gaan naar de tribune voor de optocht.
12:20 uur Start terreinwedstrijden
13:30 uur Start optocht
16:40 uur Start schietwedstrijd

Music, maestro, please!

Het Oud Limburgs Schuttersfeest 2018 wordt luister bijgezet door heel wat artiesten en muzikanten. Limburgs finest, mag je gerust zeggen! Zowel op de feestweide als in de feesttent zal er muziek te horen zijn.

… op de feestweide

Op de feestterreinen loopt u vast en zeker ‘Zaate Hermeniej Neet Sjoën mer Hèl’ en ‘De Sjeurkapel’ tegen het lijf. Beide zaate hermeniejkes – ook wel dweilorkesten of joekskapellen genoemd – hebben hun strepen al meer dan verdiend op tal van buurtfeesten, carnavalszittingen, e.d.

Neet Sjoën mer Hèl

Deze Zate Hermeniej is ontstaan in 2002, weliswaar niet onder de huidige benaming.
Het was op carnavalsmaandag, tijdens het frühshoppen in Café De Port in Elen (Dilsen-Stokkem). Veel dorpelingen vierden carnaval bij een stevige portie spek en eieren. Na ‘enkele’ pinten gedronken te hebben stond een vijfkoppig groepje mannen bij elkaar, die besloten dat carnavals- en ambiancemuziek leuk is als het door de boxen galmt, maar nóg leuker is als ze dat live konden brengen.

Meteen werd de koe bij de horens gevat en het vijftal stond in een mum van tijd met instrumenten in de hand. 100% Zuiver klonk het niet echt, en we laten in het midden of het aan de oude instrumenten, het bier of de muzikanten zelf lag! Toch slaagden ze er in om voor iedereen herkenbare nummers als ‘Oh When the Saints, Zeeman, … ten berde te brengen.
Al snel werd het woord en geluid teruggegeven aan de DJ van dienst.

Een jaar later, 2003. Zelfde plaats, zelfde gelegenheid. Carnaval!
“Weet je nog vorig jaar?”
Enkele andere muzieklustigen spraken de muzikale feestvierders van vorig jaar aan, of ze dat jaar geen versterking nodig hadden. En zo waren ze al met 7.
Stilaan groeide het idee om dan toch een Zate Hermeniej in het leven te roepen, want daar had het dorp blijkbaar wel nood aan.

Iedereen die interesse had, werd vriendelijk uitgenodigd voor een eerste vergadering/repetitie. Die zondagvoormiddag, in het harmonielokaal van Elen bleek dat het groepje reeds 10 muzikanten telde!
Rustig werd er onder leiding van Karel Dolezal gerepeteerd tot ze plots op de affiche stonden van ‘Elen Swingt’. En laat nu daar het eerste officiële optreden geboren worden van de formatie die zich ‘Zate Hermeniej – Neet Sjoën mer Hèl’ laat noemen. Muzikanten en dirigenten kwamen en gingen, maar ‘Neet Sjoën mer Hèl’ staat meer dan ooit op de kaart.

Overal waar ze spelen is er maar 1 devies: stoelen aan de kant en ambiance! Dat zal ongetwijfeld ook op het OLS het geval zijn!

De Sjeurkapel

‘De Sjeurkapel’ werd in december 2000 opgericht naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van volleybalclub Kevoc. Het bestuur van de club zocht enkele muzikanten om sfeer te brengen tijdens de Galawedstrijd Stokkem-Hasselt. Een negental jonge fanfaremuzikanten voelden zich geroepen. Er werd één keer een half uurtje gerepeteerd en men trok ten strijde! Het publiek, maar vooral het bestuur en de speelsters van Kevoc waren laaiend enthousiast en de kapel kreeg onmiddellijk een contract (!?) aangeboden om de topmatchen van Kevoc op te luisteren. Met de clubleiding werd overeengekomen dat de kapel gratis drank en een bevoorrechte plaats op de tribune kreeg. De resultaten bleven niet uit: er ging slechts één match verloren! Zelfs de enorm beladen derby tegen de buren van Geistingen werd gewonnen!

De kapel wilde haar actieterrein echter niet beperken tot de volleybalmatchen van Kevoc. Zo namen deel aan de carnavalsstoet van de Kèsinger Ertesjieters, zorgde ze meermaals voor sfeer bij nationale en Europese wedstrijden van Volleybalclub Noliko Maaseik, en speelde ze voor de Volleybalclub van Stokkem. Tussendoor ging een aantal muzikanten in Ophoven meespelen met de Diepenbeekse studentenfanfare. Om de sfeer te optimaliseren organiseerde de Sjeurkapel eind december 2001 haar eerste Cecilia-feest.

Voor de partituren maakte men dankbaar gebruik van het rijke archief van de Ertesjieterskapel. Daarnaast doen enkele muzikanten ook verwoede pogingen om zelf arrangementen te schrijven, met wisselend succes overigens.

De Sjeurkapel is tot op vandaag nog steeds de ‘huiskapel’ van de Kèsinger Ertesjieters op hun jaarlijkse Prinsenzitting, en voor de komst van het Oud Limburgs Schuttersfeest ruilen de muzikanten maar al te graag hun winterse plunje in voor een zomerse feestoutfit!

… in de feesttent

Dat het in de OLS-feesttent altijd goed vertoeven is, staat als een paal boven water. Of zeggen we in dit geval als een bölke op de hark?! Vanaf 13.30 u gaat hier het feest van start en kan u genieten van een natje, een droogje, goede muziek en oerdegelijke, authentieke Limburgse ambiance.

13.30 u – 15.00 u Mährländer Stramproy
15.30 u – 17.00 u Maasgalmkapel Kessenich
17.30 u – 20.30 u Cómpenééj van Meijel
21.00 u – einde Duo Whenever

Maasgalmkapel Kessenich

‘De Maasgalmkapel’ ontstond in 1980 te Kessenich. Deze zelfstandige blaaskapel staat sinds haar ontstaan onder de kundige leiding van dorpsgenoot Peter Willen. De blaaskapel verzorgt naast twee repetities per week ongeveer vijfentwintig optredens per jaar. Gedreven, gemotiveerde muzikanten en een professionele geluidsversterking zorgen voor de ideale klankkleur van dit orkest. Je kan en mag ze dan ook gerust ‘gepokt en gemazeld’ noemen!

De Maasgalmkapel biedt een veelzijdig programma aan. De mooiste melodieën, zang en instrumentale solo’s maken van elk optreden iets onvergetelijks. De spontane uitstraling van het orkest zorgt telkens weer voor een gezellige sfeer, die steeds overslaat op het publiek.

Met muziek en zang een gezellige sfeer scheppen, daarvoor staat de Maasgalmkapel. Dat zal ook op het OLS in Ophoven blijken!

Mährländer Stramproy

De Mährländer is een muziekkapel die eind 2016 is opgericht in Stramproy.De kapel bestaat uit elf muzikanten waarvan er drie beroepsmatig met muziek bezig zijn. Dat wil echter niet zeggen dat de overige acht misstaan in het geheel! Ook zij zijn rasartiesten met jarenlange muziek- en podiumervaring. De naam Mährländer verwijst enerzijds naar de landen vanwaar de muzikanten vandaan komen (België en Nederland) en is anderzijds een knipoog naar de Mährische/Böhmische muziek die ze spelen. Middels een zorgvuldig samengesteld programma nemen de Mährländer u mee in een gevarieerd muziekspel; van opzwepende muziek tot kippenvel-momenten. En dat alles op hoogstaand niveau!

Cómpenééj van Meijel

‘Cómpenééj’ is een feestband afkomstig uit Meijel, net aan de grens met Brabant. Sinds 2001 zijn ze actief in deze samenstelling en inmiddels uitgegroeid tot in een begrip in de regio. Ook in Duitsland en België verzorgen ze regelmatig optredens.

Cómpenééj onderscheid zich door met een uitgebreide bezetting de meest uiteenlopende nummers te spelen. Deze nummers variëren van muziek uit de roemruchtige jaren 60 en 70 tot de hits van nu. Maar ook het uitgebreide feestrepertoire uit het Limburgse Duitse en Nederlandstalige muziek komt uitgebreid aan bod.

Duo Whenever

‘Whenever’ is een spetterend duo waarbij ambiance verzekerd is!

Whenever’ is virtuositeit op percussie, keyboard, zang en entertainment van de bovenste plank.

Op het OLS 2018 zorgt ‘Duo Whenever’ voor avondvullende sfeer en gezelligheid.
Als er gefeest moet worden zijn Peter Willems en Jorgen Gielen dé publiekstrekkers met zowel Nederlandstalige als anderstalige muziek. Veel genres passeren de revue, voor jong en oud, modern en hip.