Loting optochtvolgorde

“Het OLS giet aon, het OLS gaat door!” zo opende burgemeester en voorzitter van de vzw OLS 2018, Jo Brouns, op vrijdagavond 9 maart zijn welkomstwoord in De Spaenjerd. Daar was de – toch behoorlijk ruime – wintertuin helemaal vol gelopen voor de loting van de optochtvolgorde voor het Oud Limburgs Schuttersfeest op 1 juli 2018 in ons eigen Raam (Ophoven). Dat OLS gaat van start met een grootse folkloristische optocht van alle deelnemende schutterijen, die vertrekt op de Lichtenberg, vervolgens over de Reystraat, de Honsdries, Dikke Linde, De Belder, de Bongertestraat, de Leustraat trekt, tot aan het eindpunt op de Hoverhofweg, waar de feestterreinen gelegen zijn. Op het plein aan De Belder is de tribune voor genodigden en sponsors gelegen.

Met de kwinkslag dat het OLS wel degelijk doorgaat omdat het vereiste startbedrag reeds bij de OLS-Federatie is voldaan door de organiserende Stuurgroep, wilde Brouns de goede voortgang van de organisatie benadrukken. “In de diverse werkgroepen is reeds een aanzienlijke berg werk verzet, waardoor we zelfs ruim voor liggen op schema,” kregen alle aanwezigen nog te horen, alvorens Ger Koopmans, president van de OLS-Federatie en voor de gelegenheid samen met andere schutters van onder andere St. Servatius Raam in traditionele klederdracht, het woord nam.

Ook dhr. Koopmans tekende voor een kort, krachtig en boeiend betoog. Na een pluim voor de organisatie en een geslaagde grap over het spiksplinternieuwe pak van ondervoorzitter Hubert Brouns, gaf hij het woord aan OlS-secretaris Thijs Aengevaren, die na een kleine toelichting over het verloop van de loting met de geplogenheden van start ging.

De eerste en tweede schutterij in de maar liefst 146 groepen tellende stoet lagen reeds voor de loting vast. Deze mogen namelijk vrij worden gekozen door de winnaars van het vorige OLS. Schutterij St. Servatius Raam laat op 1 juli St. Martinus Kinrooi en St. Elisabeth Stokkem op kop gaan!

De loting verliep vlot. In 4 ‘shiften’ van telkens enkele tientallen schutterijen kreeg elke deelnemende vereniging hun plaatsje te horen. De historiek van deelname bepaalt elk jaar of je in de ‘kopgroep’, de buik of de staart van het peloton marcheert. Elk jaar schuif je zo een plaats op, van voor naar achter en opnieuw naar voren. De eigenlijke loting bepaalt vervolgens je precieze plek in jouw segment.

Na zo’n 30 minuten kenden alle 146 deelnemende schutterijen hun volgnummer. Hoog tijd voor president Koopmans voor een laatste oproep alvorens Wiel en Baer het OLS-lied 2018 live ten gehore brachten. “We maken samen van dit OLS weer een prachtig feest,” aldus Koopmans. “En denk eraan: 18.00 u is geen uur om huiswaarts te gaan, mocht je uit de schietwedstrijd liggen! We moeten met z’n allen blijven, én vieren!” Een oproep waarvan wij denken dat die alvast bij de aanwezigen bij de loting niet in dovemansoren zal vallen…