Info-avond vrijwilligers

Woensdag 20 juni: de info-avond voor de vele vrijwilligers. Wellicht voor velen een voetnoot, maar dat was het voor ons in geen geval! Het Oud Limburgs Schuttersfeest bestaat namelijk sinds mensenheugenis bij de gratie van al die talloze vrijwilligers die mee de kar trekken. Geloof het maar: de organisatie van het grootste volksfeest van beide Limburgen, dat heeft wat voeten in de aarde…

Samen staan we sterk.  Samen maken we er een prachtig OLS van!

 

Optocht Kinjer-OLS live op Grensland Actueel!

Dinsdag 26 juni zal het Kinjer-OLS georganiseerd worden op de schuttersweide in Ophoven. Net zoals bij het grote OLS zal er nu ook een optocht door de straten van Ophoven trekken. Voor diegene die niet in de gelegenheid zijn langs de kant te komen kijken, biedt Grensland Actueel de mogelijkheid om de optocht toch mee te maken.

Komende dinsdag zal vanaf 10.30 uur op de kanalen van Grensland Actueel de optocht van het Kinjer-OLS te zien zijn.

In totaal doen dertig basisscholen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg mee. Sommige scholen nemen in combinatie met elkaar deel.

Net als bij het grote OLS strijden de scholen om een wisseltrofee, bij de jeugd heet het beeldje het ‘Ummeke’.

Grensland Actueel is er de hele dag bij. Op woensdag 30 juni zie je vanaf 12.00 uur een compilatie van dit schuttersgebeuren.

Het OLS-terrein krijgt vorm!


Het OLS-terrein krijgt stilaan definitief vorm! Op dinsdag 19 juni werd met man en macht de feesttent recht gezet. Eind deze week zullen alle grote werkzaamheden zijn afgerond en kan het feest eindelijk beginnen.

Op naar het grootste volksfeest van beide Limburgen: het Oud Limburgs Schuttersfeest! U komt toch ook?!

Een blik op de OLS-tapcursus

Afgelopen zaterdag vond er in het schutterslokaal van Raam een tapcursus plaats voor heel wat vrijwilligers die tijdens de OLS-feestdagen met de levensbelangrijke taak bedeeld zijn om duizenden dorstige kelen van het nodige gerstenat te voorzien! Dat is een lange zin – ik pleit schuldig – maar dan heb je ook wat!

En net dat willen we bekomen door dit soort oefensessies: een lekkere, Limburgse pint waar je iets aan hebt! U komt ze toch ook ’n keer proeven tijdens het OLS? Of iets fris, dat kan natuurlijk ook!

Check hier enkele foto’s en filmpjes van zaterdag ll.

 

 

Het OLS-Journaal, Afl. 4

Elke maandag vaste prik: het OLS-Journaal van Grensland Actueel.

Check het filmpje snel en blijf op de hoogte van de voorbereidingen voor het grootste volksfeest van beide Limburgen!

Ophovener vlag siert vanaf heden het straatbeeld

Bron: Grensland Actueel.

Het was een wens die tijdens de voorbereidingen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest werd uitgesproken: Een eigen vlag voor Ophoven. Weliswaar een vlag die niet enkel bij het OLS uitgehangen kan worden, maar bij alle toekomstige evenementen die men in Ophoven zal organiseren.

“Wat zou mooier zijn dan dat deze vlag die alle ‘ingrediënten’ van Ophoven bevat, over dertig jaar nog te zien wapperen in het dorp”, zo vertelde Mark Hoedemakers, één van de personen die met het idee kwam.

Bij het schutterslokaal van Raam werd de eerste vlag gehesen onder het toeziend oog van vele inwoners van Raam, die hierna de mogelijkheid kregen om de vlag te kopen. Hierna werd onder begeleiding van ‘Neet Sjoën Mèr Hèl’ de optochtroute van het komende OLS gereden om aanwonenden in de gelegenheid te stellen een vlag te kopen.

Voor diegene die nog een vlag van Ophoven willen hebben, dat kan. Hij is vanaf maandag te koop bij Naaimachinehandel Janssen en Kuva Drank voor 30 euro (= vlag, mast en mastvoet).

Generale repetitie voor het Kinjer OLS

Onze mediapartner Grensland Actueel maakte volgende leuke reportage van de voorbereidingen op het Kinjer-OLS door Basisschool De Driehoek uit Bocholt.

Bron: Grensland Actueel. Het Kinjer-OLS komt steeds dichterbij. Op dinsdag 26 juni zullen in Ophoven diverse basisscholen met gelieerde schutterijen acte de presence geven. Overal in de regio wordt er flink geoefend. In Bocholt werd donderdag 14 juni een generale repetitie gehouden.

Bij Basisschool De Driehoek in Bocholt weet men met het Kinjer-OLS bijltje te hakken, want men deed al vaker mee.
Het is voor ons niet de eerste keer dat we meedoen, we hebben zelfs één keer ‘Ut Ummeke’ gewonnen,” zo vertelt afscheidnemend directeur Lambert van de Weyer van de school. “Het mooiste afscheidscadeau wat de kinderen me kunnen geven is het ‘Ummeke’ mee naar Bocholt te nemen,” zo vervolgt hij.

Bij Basisschool De Driehoek worden de leerlingen door leden van Schutterij Sint Laurentius Bocholt geholpen om alle kneepjes van het schuttersvak te leren. “Dat doen we met enkele vrijwilligers heel graag. Dat oefenen gaat vrij goed, want we doen het stapsgewijs”, aldus Angeline van Leuken, voorzitter van de schutterij.

“Deelname aan het Kinjer-OLS vinden we als school bijzonder belangrijk, omdat je op deze manier kinderen op een andere manier leert samen te werken,” aldus Lambert van de Weyer.

De generale repetitie verliep donderdag prima. Of dat een positief voorteken voor 26 juni is, is natuurlijk afwachten.

Trofeeën Kinjer OLS staan klaar!

De 63 trofeeën voor het Kinjer OLS staan klaar!

Buiten de 5 verrassingsonderdelen – die we nog even geheim houden – worden alle groepen gequoteerd op volgende onderdelen:

Beste Vaandeldrager
Mooiste Vaandel
Mooiste Marketentster(s)
Beste Bielenman(nen)
Beste Tamboer-Maître
Beste Yell
Beste Vendelier(s)
Mooiste geheel
Beste Muziekkorps – echte
Beste Muziekkorps – creatief
Beste Bordjesdrager
Mooiste Bordje
Mooiste Koningspaar
Beste Commandant
Schieten
Publieksprijs

Benieuwd wie er met de prijzen naar huis gaat! Wij wensen alle scholen heel erg veel succes.

Toeschouwers en/of supporters zijn trouwens van harte welkom op het Kinjer OLS!

Verkeersmaatregelen OLS 2018

Op zondag 1 juli vindt het Oud Limburgs Schuttersfeest plaats in Ophoven. Het OLS-feestterrein is gelegen aan de Hoverhofweg tussen Ophoven-centrum en Raam. De ruime parking, gelegen langs Lichtenberg, is langs twee kanten bereikbaar. Om het publiek in goede banen te leiden, zijn er een aantal verkeersmaatregelen genomen.

Alle autoverkeer dat via de Venlosesteenweg komt wordt via de Oude Ophoverbaan en Ven naar de parking geleid. Ven wordt hierdoor ook tijdelijk éénrichtingsverkeer. Alle autoverkeer dat via de Weertersteenweg komt, wordt
via de Eygenweg en Lichtenberg naar de parking geleid. Ook zijn er twee ruime parkings voor fietsers voorzien aan beide kanten van de feestweide.

Alle bussen gaan via de Venlosesteenweg en Letterveld naar de busparking in de Nagelstraat. Alles zal tijdens het
OLS goed aangegeven worden met signalisatieborden. Op zondag 1 juli trekt er van 13u30 tot 17u00 een optocht vanaf het feestterrein door het centrum van Ophoven. Alle toegangswegen worden dan afgezet met inkomposten.